17/6/18

Ευφυής αντιμετώπιση της ερημοποίησης και βιο-οικονομία

της Ελένης Καπετανάκη - Μπριασούλη
Καθηγήτριας στο Τμήμα Γεωγραφίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Για την φετινή Παγκόσμια Ημέρα για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης, η Γραμματεία της Διεθνούς Σύμβασης για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης (ΔΣΚΕ) διακηρύττει «η γη έχει αληθινή αξία, επενδύστε σ’ αυτήν» και καλεί παραγωγούς, καταναλωτές και πολιτικούς να κάνουν ‘έξυπνες’ επενδύσεις στη γη που συμβάλλουν στην αειφορική διαχείριση της.

Δηλαδή, προστατεύουν τους έγγειους πόρους - έδαφος, νερό, βιοποικιλότητα - και αποδίδουν τοπικά και υπερ-τοπικά κοινωνικά και οικονομικά οφέλη, εξασφαλίζοντας την βιολογική και οικονομική παραγωγικότητα της γης, ή αλλιώς, προστατεύοντας την από υποβάθμιση (στόχος: μηδενική υποβάθμιση) και ερημοποίηση.


30/5/18

Συστηματική η καταπάτηση και καταστροφή αιγιαλού, παραλιών, ακτών, ρεμάτων, αρχαιολογικών σημείων και εκτάσεων του δημοσίου

Συστηματική η καταπάτηση και καταστροφή αιγιαλού, παραλιών, ακτών, ρεμάτων, αρχαιολογικών σημείων και εκτάσεων του δημοσίου από ξενοδοχειακές και άλλες επιχειρήσεις. Οι αρχές σφυρίζουν αδιάφορα!

Το πρόβλημα δεν είναι καινούργιο. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια η κατάσταση έχει χειροτερέψει. Εν μέσω οικονομικής κρίσης οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων έχουν αποθρασυνθεί. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αρχίσουν να αντιδρούν οι πολίτες καταγγέλλοντας τις ακραίες αυθαιρεσίες στην Ελούντα, στον Άγιο Νικόλαο, στη Χρυσή, στη Σταλίδα, τη Χερσόνησο, στις Γούβες, στα Χανιά και αλλού.

25/5/18

L'Amour et la Revolution, προβολή της ταινίας στο Καστέλλι

Καλούμε όλες και όλους στη πρεμιέρα στην Κρήτη της νέας ταινίας του Γιάννη Γιουλούντα: «Έρωτας και Επανάσταση» (L’ AMOUR ET LA REVOLUTION).

Η ταινία θα προβληθεί τη Δευτέρα 28 Μαϊου στις 8.30' μμ. στην Πλατεία Ελευθερίας* στο Καστέλλι παρουσία του σκηνοθέτη, των συνεργατών του και της μεγάλης ομάδας αλληλέγγυων από την Notre-Dame-des-Landes της Νάντης / Βορειοδυτική Γαλλία. Η είσοδος είναι ελεύθερη. (*Σε περίπτωση βροχής, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Γυμνασίου- Λυκείου Καστελλίου). Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Αναφέρεται στους αγώνες συλλογικοτήτων κινημάτων και ομάδων αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας στην Ελλάδα,

22/5/18

Επιστολή του ΤΕΕ/ΤΑΚ στον Δήμαρχο Ηρακλείου για το Πάρκο Γεωργιάδη

Επιστολή με θέμα «Επισημάνσεις του ΤΕΕ/ΤΑΚ για το Πάρκο Γεωργιάδη» και ημερομηνία 21 Μαΐου 2018 έστειλε στον Δήμαρχο Ηρακλειου η Διοικούσα Επιτροπή του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδας.
«
Κύριε Δήμαρχε,

Το ΤΕΕ/ΤΑΚ, ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμα της δημοτικής αρχής, σεβόμενο απόλυτα τον ρόλο του, και μετείχε ενεργά στο έργο της Επιστημονικής Επιτροπής για την αξιολόγηση των προτάσεων που κατατέθηκαν στο πλαίσιο της Δημόσιας Διαβούλευσης σχετικά με τη Διαχειριστική Μελέτη του πάρκου Γεωργιάδη. Τόσο οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, όσο κι ο ειλικρινής διάλογος που έγινε μεταξύ των μελών της, με επιχειρήματα, διαφωνίες και συναινέσεις, κρίνονται απολύτως θετικά και οδήγησαν στη σύνθεση ενός κειμένου θέσεων κοινής αποδοχής (έστω και με επιφυλάξεις σε επιμέρους ζητήματα).

19/5/18

Ολοκληρωμένος Συνεταιρισμός Ηρακλείου (Ο.Σ.Η.)

Μια πρωτοβουλία από συλλογικότητες αλλά και μεμονωμένα άτομα του Ηρακλείου που ξεκίνησε να οργανώνεται το Νοέμβριο του 2015, κάνοντας την πρώτη δημόσια παρουσίασή του το Μάιο του 2016. Η ιδέα προέρχεται από το εγχείρημα του αντίστοιχου Καταλανικού Ο.Σ. (C.I.C.) και το παγκόσμιο οικοσύστημα του FairCoop που προωθούν αντίστοιχα τις ιδέες της Ολοκληρωμένης Επανάστασης, ενός προγράμματος που βασίζεται στην αυτο-οργάνωση και έχει ως απώτερο στόχο τη σταδιακή κοινωνική μετάβαση σε αμεσοδημοκρατικές, οικολογικές και γενικότερα ελευθεριακές αξίες.