18/7/17

Όχι στην αναθεώρηση του άρθρου 100 του Συντάγματος!


Το κείμενο της Πρωτοβουλίας για το άθρο 100 του συντάγματος που υπογράφει και η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου:


1. Με τη μεταφορά αποκλειστικών εξουσιών και την αλλαγή του τρόπου ορισμού του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, όπως προβλέπεται στην πρόταση αναθεώρησης του άρθρου 100 του Συντάγματος, συντελείται μια θεμελιώδης αρνητική ανατροπή στο δικαιϊκό σύστημα της χώρας.

Συγκεκριμένα: αντί για τον σημερινό διάχυτο συνταγματικό έλεγχο, που θεωρείται διεθνώς από τους νομικούς ό,τι προοδευτικότερο και σημαίνει ότι κάθε δικαστήριο μπορεί να κρίνει τη συνταγματικότητα κάθε νόμου, η συνταγματικότητα των νόμων που ψηφίζονται από τη Βουλή, θα κρίνεται αποκλειστικά από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο. Καθώς το Σύνταγμα επιτάσσει (άρθρο 93 παρ. 4) ότι τα δικαστήρια υποχρεούνται να μην εφαρμόζουν νόμους που το περιεχόμενό τους αντίκειται στο Σύνταγμα, η σημερινή μεταφορά αρμοδιοτήτων αποκλειστικά στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο ανατρέπει και το άρθρο 93 παρ 4 του Συντάγματος.

17/7/17

Ανοιχτή επιστολή του CISD: Επέκταση του αεροδρομίου Ηρακλείου ή νέα φαραωνικά σχέδια αμφιβόλου αποτελεσματικότητας;

Πρόσφατα το CISD έγινε κοινωνός της μεγάλης ανησυχίας που προκαλεί σε μερίδα πολιτών το ζήτημα του αεροδρομίου Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης», καθώς η συζήτηση, αν και είναι ανοιχτή την τελευταία 25ετία, παραμένει αναπάντητη και το υφιστάμενο Αεροδρόμιο Νέας Αλικαρνασσού εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρά λειτουργικά προβλήματα και δεν εξυπηρετεί ικανοποιητικά την αεροπορική κίνηση της Κρήτης, κυρίως την περίοδο τουριστικής αιχμής.

Η ΟΠΗ στην οικογιορτή «Εν Οίκω» 2017, 20-23 Ιουλίου

Είμαστε ευτυχείς που διοργανώνεται και φέτος το «Εν Οίκω», μια τετραήμερη οικογιορτή στο πάρκο Γεωργιάδη στο Ηράκλειο 20-23 Ιουλίου 2017 με πάγκους παραγωγών, χειροτεχνών και κοινωνικών οργανώσεων καθώς και με πολλά και ενδιαφέροντα σεμινάρια, ομιλίες και εργαστήρια από τους εκθέτες.

Η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου συμμετέχει και φέτος με πάγκο ενημέρωσης και με εκδήλωση το Σάββατο 22 Ιουλίου και ώρα 18:00 με θέμα «Εκστρατεία PEOPLE 4 SOIL. Σώσε το έδαφος! Το έδαφος είναι τροφή, υγεία, είναι μέλλον, ας του δώσουμε ένα δίκαιο!». Την εισήγηση θα κάνει το μέλος της ΟΠΗ, Γεωπόνος Γιώργος Βλοντάκης και θα ακολουθήσει συζήτηση

Συμμετέχουμε ώστε να μοιραστούμε τη γνώση μας, να βοηθήσουμε στη διεξαγωγή της και να χαρούμε τη φετινή γιορτή, αλλά και για να διαμορφώσουμε τις βάσεις για την επόμενη!

Δείτε το πρόγραμμα του «Εν Οίκω» 2017 και σημειώστε αυτά που σας ενδιαφέρουν και μην τα χάσετε.

7/7/17

Αεροδρόμιο στο Καστέλλι: μικρός απολογισμός παραπλάνησης

Καστέλλι. Η κατάφυτη πεδιάδα με τους ελαιώνες.
Εδώ, ανάμεσα στα βουνά και σε 26 οικισμούς,
σχεδιάζουν την εγκατάσταση αεροδρομίου.
Της Βάνας Σφακιανάκη

Τα μεγάλα έργα προωθούνται γενικά μ’ ένα αφήγημα παραπλανητικό, που τονίζει κάποιες πλευρές και συσκοτίζει άλλες, με σκοπό να επιτευχθεί η κοινωνική συναίνεση. Το αφήγημα αυτό στηρίζεται πάντα στην προκατασκευασμένη εικόνα που έχει κτιστεί μεθοδικά για το ζήτημα της ανάπτυξης.

Το έργο όμως του αεροδρομίου στο Καστέλλι, που ονομάζεται σήμερα  «Νέος Διεθνής Αερολιμένας Κρήτης» – αγνοώντας προκλητικά ότι υπάρχουν διεθνείς πτήσεις στα Χανιά αλλά και στη Σητεία και οξύνοντας τον ανταγωνισμό αντί της συνεργασίας μεταξύ των πόλεων στην Κρήτη- δεν στηρίζεται μόνο πάνω σ’ αυτό το αφήγημα. Πατάει και σε πολλά καθαρά ψέματα ή απόκρυψη της αλήθειας, για εξαιρετικά σημαντικές παραμέτρους, με σκοπό την παραπλάνηση της κοινωνίας.

18/6/17

Ερημοποίηση, μετανάστευση και τα αδιαπραγμάτευτα

Με ένα δυνατό σύνθημα «Η γη μας, η εστία μας, το μέλλον μας» (Our land, our home, our future) η Γραμματεία της Διεθνούς Σύμβασης για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης (ΔΣΚΕ) επιχειρεί φέτος να τονίσει τον θεμελιώδη ρόλο της παραγωγικής γης στην αναστροφή του αυξανόμενου ρεύματος προσφύγων, που εγκαταλείπουν τις άγονες περιοχές, μέσω της δημιουργίας σταθερών, ασφαλών, αειφορικών τοπικών κοινοτήτων και κρατών. Το σύνθημα αντανακλά τον φιλόδοξο στόχο της 12ης Διάσκεψης των Κρατών-Μελών της Σύμβασης (Άγκυρα 2015) να γίνει η ΔΣΚΕ κινητήρια δύναμη για την επίτευξη του Στόχου Αειφόρου Ανάπτυξης 15, «Ζωή στη γη» [1], και του ειδικού στόχου 15.3, «ουδέτερη υποβάθμιση γης» [2].