ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΔΡΑΣΗΣ

Ημερολόγιο δράσης της Οικολογικής Παρέμβασης Ηρακλείου

2009

16.05.2009. Η ΟΠΗ συνυπογράφει την ανακοίνωση του Παγκρήτιου Δικτυου περιβαλλοντικών Οργανώσεων "ΟικοΚρήτη" με την οποία ζητείται από τη Νομάρχη Ηρακλείου να αποδεσμευτεί πλήρως ο σχεδιασμός οποιουδήποτε λιμενικού έργου στον κόλπο της Μεσαράς από το σχεδιασμό ενός διαμετακομιστικού σταθμού και τις όποιες μελέτες τον ακολούθησαν και που αφορούσαν σε ένα έργο τέρας.

25.05.2009. Η ΟΠΗ καταγγέλλει στις αρμόδιες υπηρεσίες τις καταστροφικές επεμβάσεις συνεργείου του Δήμου Βιάννου στην παραλία της Δέρματος.

05.06.2009. Ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση για συνεργασία σε εκδήλωση για το περιβάλλον από φοιτήτριες της Σχολής Κοινωνικών Λειτουργών σε δύο δημοτικά σχολεία στον Κρουσώνα, συνεργάστηκε η Αντωνία Δαρδιώτη σε εκδήλωση με θέμα την ανακύκλωση.

11-13.06.2009. Η ΟΠΗ παίρνει μέρος στην τριήμερη γιορτή οικο-καλλιέργειας και οικο-χειροτεχνίας. Στην εκδήλωση η ΟΠΗ φιλοξενεί στον πάγκο της καμπάνιες για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Κρήτης, το Δίκτυο ΟικοΚρήτη και άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις του νησιού και διοργανώνει συζήτηση με θέμα την ερημοποίηση το βράδυ της Παρασκευής 12 Ιουνίου.

14.06.2009. Η ΟΠΗ συμμετέχει σε εκδήλωση στην πρώην Βάση Γουρνών με ομιλία μέλους της και ταμπλό με τα προβλήματα που έχει αναδείξει στην περιοχή και μοιράζει σχετικά φυλλάδια.

21.07.2009. Η ΟΠΗ αποφασίζει τη συμμετοχή μελών της στη Δημοτική Επιτροπή Περιβάλλοντος Ηρακλείου και στις επιμέρους θεματικές ενότητές της.

10.08.2009. Η ΟΠΗ ζητά να ενημερωθεί από τη Διεύθυνση Δασών Ηρακλείου για την έκδοση αυτεπάγγελτης πράξης χαρακτηρισμού έκτασης εμβαδού 31.200 στρεμμάτων που βρίσκεται στην περιφέρεια των Δήμων Καστελλίου, Θραψανού και Αρκαλοχωρίου. Πρόκειται για την ευρύτερη έκταση εντός της οποίας σχεδιάζεται το αεροδρόμιο Καστελλίου.

18.08.2009. Η ΟΠΗ καταθέτει ενώπιον της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων Νομού Ηρακλείου ένσταση για το χαρακτηρισμό από το Διευθυντή Δασών Ηρακλείου ως γεωργική έκταση του υδροβιότοπου στη θέση Κυπεράς έκτασης περίπου 5 στρεμμάτων νότια-νοτιοδυτικά του οικισμού Ευαγγελισμού Δήμου Καστελλίου.

04.09.2009. Ο Συνήγορος του Πολίτη, μετά από την ενημέρωση που του παρείχε η ΟΠΗ σχετικά με καταγγελίες που έκανε για τις παράνομες κατασκευές στον αιγιαλό στην παραλία των Γουβών, ζητά από τον Γ.Γ. της Περιφέρειας Κρήτης, την Νομάρχη και τις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν σε κατεδαφίσεις.

27.09.2009. Η ΟΠΗ δίνει στη δημοσιότητα τα τρία βασικά ερωτήματα που απευθύνει, ενόψει των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου 2009, προς τους υποψήφιους βουλευτές όλων των κομμάτων στο νομό Ηρακλείου. Τα ερωτήματα δεν αφορούν σε όλο το εύρος των περιβαλλοντικών προβλημάτων του νομού αλλά επικεντρώνονται σε τρία κρίσιμα και επίκαιρα ζητήματα, αυτά της διαχείρισης του νερού, της διαχείρισης των απορριμμάτων και του αεροδρομίου (Απάντηση δίνουν μόνο οι υποψήφιοι των Οικολόγων Πράσινων).

02.10.2009. Η Περιφέρεια Κρήτης ενημερώνει την Κτηματική Υπηρεσία και την Πολεοδομία για την εμπλοκή του Συνηγόρου του Πολίτη στις καταγγελίες της ΟΠΗ για τις παράνομες κατασκευές στον αιγιαλό στην παραλία των Γουβών και ζητά να ενεργοποιηθούν οι υπηρεσίες.

25.10.2009. Η ΟΠΗ φιλοξενεί και συμμετέχει στη συνέλευση των περιβαλλοντικών οργανώσεων μελών του δικτύου ΟικοΚρήτη που έγινε στο Ηράκλειο και στην οποία αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, να συσταθεί Ομάδας Εργασίας που θα επεξεργαστεί πρόταση ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων του νησιού.

28.10.2009. Η ΟΠΗ απαντά με επιστολή σε δημοσίευμα της «Ηχώ της Βιάννου» με το οποίο η εφημερίδα υπερασπίζεται τον Δήμο Βιάννου για τις καταστροφικές επεμβάσεις στην παραλία της Δερμάτου. Η ΟΠΗ έχοντας κάνει επανειλημμένως αυτοψίες στην περιοχή δηλώνει ότι διαθέτει υλικό που αποδεικνύει τη σταδιακή μετατροπή του υγρότοπου και των εκβολών του Αναποδάρη σε οικόπεδα και ελαιώνες.

30.10.2009. Η ΟΠΗ καταθέτει ενώπιον της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων Νομού Ηρακλείου ένσταση για το χαρακτηρισμό από το Διευθυντή Δασών Ηρακλείου ως γεωργική έκταση τμήμα 4 στρεμμάτων στην περιοχή του Μοχού. Πρόκειται για μικρό τμήμα της έκτασης στην οποία χτίστηκε αυθαίρετα η νέα μονή Παναγίας Θεογενήτορος. Με το χαρακτηρισμό αυτό η Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου έκανε αίτηση στη ΔΕΗ και κατάφερε να ηλεκτροδοτηθεί το αυθαίρετο ως αποθήκη αγροτικών εργαλείων.

1.11.2009 έγινε στο Καστέλλι ανοιχτή συνέλευση της «Πρωτοβουλίας Πολιτών Πεδιάδας για τη Διάσωση και Αειφόρο Ανάπτυξη της Πεδιάδας» με θέμα το νέο μεγάλο αεροδρόμιο που σχεδιάζεται στην περιοχή. Ο Α. Παπαδάκης, στην ομιλία του ως εκπρόσωπος της ΟΠΗ, ενημέρωσε για τη συνεργασία με την Πρωτοβουλία Πολιτών και για την απόφαση της ΟΠΗ να καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για την ακύρωση του έργου του σχεδιαζόμενου αεροδρομίου στο Καστέλλι Πεδιάδας.

05.11.2009. Η ΟΠΗ κατέθεσε αίτηση εγγραφής στο Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ).

06.11.2009. Η ΟΠΗ καταθέτει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας μαζί με τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο Ρεθύμνου, την Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων, την Οικολογική Ομάδα Ιεράπετρας, την Οικολογική Ομάδα Σητείας και τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο Δ. Ιτάνου με την οποία ζητείται η ακύρωση απόφασης της Νομάρχη Ρεθύμνου με την οποία επεκτάθηκαν τα όρια 39 οικισμών του ν. Ρεθύμνου σε ακτίνα 800μ. από το κέντρο κάθε οικισμό, καθώς και την ακύρωση 28 νομαρχιακών αποφάσεων με τις οποίες επεκτάθηκαν τα όρια δύο οικισμών και καθορίστηκαν τα όρια άλλων είκοσι έξι οικισμών του νομού Ρεθύμνης.

05.11.2009. Το Δ.Σ. της ΟΠΗ εξουσιοδοτεί τον κ. Μ. Χαϊνταρλή, δικηγόρο, για την κατάθεση προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για την ακύρωση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του σχεδιαζόμενου αεροδρομίου στο Καστέλλι Πεδιάδος.

30.11.2009. Η Περιφέρεια Κρήτης μετά από τις καταγγελίες της ΟΠΗ και έχοντας εκδώσει πρωτόκολλα κατεδάφισης για 12 παράνομες κατασκευές στο αιγιαλό του Δήμου Γουβών ζητά από το Δήμο Γουβών ενημέρωση για την κατάσταση (η οποία δεν έχει αλλάξει, δηλαδή δεν έχει κατεδαφιστεί τίποτα).

02.12.2009. Το Δίκτυο των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων ΟικοΚρήτη μαζί με την Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου, ενημερώνουν την Υπουργό Περιβάλλοντος με υπόμνημα και ζητούν να επικρατήσει επιτέλους η κοινή λογική, να βρεθεί μια βιώσιμη λύση και να σταματήσει το έργο του φράγματος στον Αποσελέμη, πριν να ολοκληρωθεί η ανεπανόρθωτη ζημιά που επιφυλάσσεται στο φυσικό περιβάλλον και στους υδροφορείς της ευρύτερης περιοχής περιμετρικά του ορεινού όγκου της Δίκτης:

18.12.2009. Ενώ γίνεται στην Κοπεγχάγη η απογοητευτική Διάσκεψη Κορυφής του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, η ΟΠΗ εκδίδει φυλλάδιο για την κλιματική αλλαγή και το φαινόμενο του θερμοκηπίου το οποίο διανέμει στο κέντρο του Ηρακλείου.

20.12.2009. Η ΟΠΗ συνυπογράφει την ανακοίνωση του Παγκρήτιου Δικτύου περιβαλλοντικών Οργανώσεων "ΟικοΚρήτη" με την οποία στηρίζεται η προσφυγή των κατοίκων και των περιβαλλοντικών οργανώσεων κατά του σχεδιαζόμενου αεροδρόμιου στο Καστέλλι Πεδιάδας.

22/12/09. Η ΟΠΗ ενημερώνει τον Π.Σ.Π. Αριάδνη ΣΥΝ.ΠΕ. για τις συνέπειες της χρήσης των πλαστικών τσαντών και ιδιαίτερα εκείνων από φωτοδιασπώμενο υλικό. Ζητά συνάντηση για συζήτηση για την οποία δεν παίρνει ποτέ απάντηση.

2010

05.01.2010. Η ΟΠΗ εκδίδει 4σέλιδο φυλλάδιο παρουσίασης του συλλόγου με περιγραφή των πιο σημαντικών ζητημάτων που την απασχολούν, το οποίο θα διανέμει σε κάθε ευκαιρία.

15.01.2010. Η ΟΠΗ εγκαταλείπει τα γραφεία της στην οδό Λ. Μαρινέλη στο Ηράκλειο λόγω οικονομικής αδυναμίας να συνεχίσει να τα συντηρεί. Αποφασίζεται η διακριτική συστέγαση με την δημοτική κίνηση Ηράκλειο - Ανθρώπινη Πόλη.

28.01.2010. Η ΟΠΗ με ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι επαληθεύονται, δυστυχώς, όλες οι προειδοποιήσεις της ΟΠΗ για την αστοχία του φράγματος Αποσελέμη. Με δεδομένο το ότι η αμφισβήτηση της σκοπιμότητας του φράγματος στον Αποσελέμη έχει γενικευθεί υπενθυμίζει τα συμπεράσματα της Ημερίδας που είχε πραγματοποιήσει στις 12.1.2005 στο Ηράκλειο.

10.2.2010. Η ΟΠΗ παρουσίασε το βιβλίο της Νέλλης Ψαρρού «Ταξίδι στη Σαμοθράκη, ένα πολιτικό ημερολόγιο» στην Αίθουσα Ανδρόγεω στο Ηράκλειο, σε εκδήλωση-συζήτηση στην οποία παρέστει η συγγραφέας.

18.02.2010. Η ΟΠΗ εγκαινιάζει την παρουσία της στο Facebook.

03.03.2010. Η ΟΠΗ σε συνεργασία με την Ευώνυμο Οικολογική Βιβλιοθήκη, τη ΔΗΩ και την Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση - Παράρτημα Κρήτης, παρουσίασαν την ελληνική έκδοση της ετήσιας έκθεσης του Ινστιτούτου Worldwatch: «Η Κατάσταση του Κόσμου 2009 - Η Κλιματική Αλλαγή Μόλις Άρχισε», στην αίθουσα ΑΝΔΡΟΓΕΩ, Ηράκλειο. Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν ο πρόεδρος του ΔΣ της ΟΠΗ, επιμελητής της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου.

05.03.2009. Η ΟΠΗ μαζί με το WWF Ελλάς και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία με αναφορά τους καλούν τους διοργανωτές, το Δήμο Γουβών και τις αρμόδιες υπηρεσίες να ακυρώσουν αγώνα μοτοκρός που σχεδιάζεται να γίνει την Κυριακή στον προστατευόμενο υγρότοπο των εκβολών του Αποσελέμη. Η αίτηση γίνεται δεκτή και ο αγώνας γίνεται σε άλλο σημείο. Η ΟΠΗ αναλαμβάνει μαζί με το WWF να παραμείνουν στις εκβολές μέχρι το τέλος των αγώνων για να κατευθύνουν τους θεατές στη νέα θέση. Έκτοτε3 δεν έχουν ξαναγίνει αγώνες στην περιοχή.

19.04.2010. Η ΟΠΗ με επιστολή προς ΥΠΕΚΑ, Περιφέρεια Κρήτης και ΕΣΔΑΚ επισημαίνει ότι είναι επιτακτικό να προχωρήσει αμέσως και χωρίς καμία περαιτέρω αναβολή ο σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων και αποβλήτων τόσο σε παγκρήτιο επίπεδο όσο και στο Νομό Ηρακλείου. Στην επιστολή χαρακτηρίζει άστοχη τη λύση της καύσης διότι υπονομεύει το στόχο της μείωσης τους, την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση, κοστίζει ακριβότερα, δεν εξασφαλίζει θέσεις εργασίας και αυξάνει τις εκπομπές βλαπτικών αερίων.

15.05.2010. Η ΟΠΗ συνυπογράφει την ανακοίνωση του Παγκρήτιου Δικτύου περιβαλλοντικών Οργανώσεων "ΟικοΚρήτη" με την οποία διαμαρτύρεται για τη θεσμοθέτηση επιδότηση της καύσης των απορριμμάτων μέσα από το νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

27.05.2010. Η ΟΠΗ εκδίδει δισέλιδο φυλλάδιο για τη διαχείριση του νερού το οποίο διανέμει σε κάθε ευκαιρία.

28-30.05.2010. Η ΟΠΗ παίρνει μέρος στην Εαρινή Συνάντηση Ηρακλείου καλλιεργητών - χειροτεχνών με πάγκο και ταμπλό όπου φιλοξενεί τις καμπάνιες για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Κρήτης, το Δίκτυο ΟικοΚρήτη και άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις του νησιού.

07.05.2010. Η ΟΠΗ με ανακοίνωσή του ΔΣ και έρανο μεταξύ των μελών της στηρίζει την Ελληνική Πρωτοβουλία «ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ» που συμμετέχει στην προσπάθεια για διεθνή αποστολή προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

29.05.2010. Μετά από αίτημα του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων κ. Μ. Τρεμόπουλου η ΟΠΗ παρέχει την αναγκαία πληροφόρηση για να καταθέσει ερώτηση με θέμα την ύδρευση των πόλεων του Ηρακλείου και του Αγίου Νικολάου από το φράγμα Αποσελέμη. Με την ερώτηση ο ευρωβουλευτής χαρακτηρίζει το έργο άστοχο, καταστροφικό και σπάταλο. Μεταξύ άλλων αμφισβητεί ότι το έργο είναι σύμφωνο με την Οδηγία 2000/60 και ρωτά αν έχει γίνει κάποιο βήμα για την αντιμετώπιση των διαρροών του δικτύου ύδρευσης στο Ηράκλειο.

02.06.2010. Η ΟΠΗ συνυπογράφει τις 10 προτάσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων της Κρήτης για ένα βιώσιμο και αποτελεσματικό μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων του νησιού.

04.06.2010. Η ΟΠΗ σε ανακοίνωσή της για την ημέρα περιβάλλοντος τη χαρακτηρίζει νύχτα και επισημαίνει ότι θ' ακούσουμε πάλι στις 5 Ιούνη τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα και ανέξοδες υποσχέσεις από εκείνους που δεκαετίες τώρα έχουν την ευθύνη για τη σημερινή δραματική κατάσταση στον πλανήτη, στη χώρα μας, στο νησί μας.

14.06.2010. Η ΟΠΗ συνυπογράφει την ανακοίνωση του Παγκρήτιου Δικτύου περιβαλλοντικών Οργανώσεων "ΟικοΚρήτη" με την οποία επισημαίνεται ότι η Περιφέρεια Κρήτης και ο ΕΣΔΑΚ ετοιμάζονται να μας σερβίρουν την καύση των απορριμμάτων ως λύση.

15.06.2010. Η ΟΠΗ ζητά από τον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ) ενημέρωση για την «Τεχνικο-οικονομικής μελέτη κεντρικής μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων περιφέρειας Κρήτης».

09.08.2010. Η ΟΠΗ συνυπογράφει την ανακοίνωση του Παγκρήτιου Δικτύου περιβαλλοντικών Οργανώσεων "ΟικοΚρήτη" με την οποία υιοθετεί το κάλεσμα του «Κινήματος για την Ελεύθερη και Υπεύθυνη Κατασκήνωση» και στηρίζει την ελεύθερη κατασκήνωση.

01.09.2010. Η ΟΠΗ συνυπογράφει την ανακοίνωση του Παγκρήτιου Δικτύου περιβαλλοντικών Οργανώσεων "ΟικοΚρήτη" για τη φωτιά στην Πρέβελη με τίτλο «Η φωτιά στη λίμνη Πρέβελη και η Διαχείρισή της».

03-05.09.2010. Η ΟΠΗ παίρνει μέρος με αντιπρόσωπο στο 22ο Συνέδριο του ΠΑΝΔΟΙΚΟ στα Χανιά.

09.10.2010. Η ΟΠΗ παίρνει μέρος με ομιλία και ενημερωτικό υλικό σε εκδήλωση του «Συνδέσμου Γουρνών Ανάπτυξη και Περιβάλλον» σχετικά με τα λατομεία στην περιοχή.

04.12.2010. Η ΟΠΗ συνυπογράφει την ανακοίνωση του Παγκρήτιου Δικτύου περιβαλλοντικών Οργανώσεων "ΟικοΚρήτη" με την οποία εκφράζεται η ιδιαίτερη ικανοποίηση των περιβαλλοντικών οργανώσεων για την οριστική απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας να ακυρώσει την ΚΥΑ του 2007 με την οποία είχε εγκριθεί η παραθεριστική επένδυση της εταιρείας «Minoan Group» στον κάβο Σίδερο σε έκταση 26.000 στρεμμάτων που παραχώρησε η Μονή Τοπλού.

14.12.2010. Η ΟΠΗ συνυπογράφει την ανακοίνωση του Παγκρήτιου Δικτύου περιβαλλοντικών Οργανώσεων "ΟικοΚρήτη" με την οποία δηλώνει την συμπαράστασή του στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας "Αρχιπέλαγος" και στον επικεφαλής του εργαστηρίου Ανόργανης & Αναλυτικής Χημείας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), κ Λιοδάκη που δέχτηκαν την επίθεση της εταιρείας Creta Farm με αγωγή ύψους 1 εκ. ευρώ ως απάντηση στις έρευνες που πραγματοποίησαν για την περιβαλλοντική ρύπανση στην περιοχή Λατζιμά του Ρεθύμνου, δίπλα στις χοιροτροφικές μονάδες της εταιρείας.

19.12.2010. Η ΟΠΗ φιλοξενεί και συμμετέχει στη συνέλευση των περιβαλλοντικών οργανώσεων μελών του δικτύου ΟικοΚρήτη που έγινε στο Ηράκλειο και στην οποία αποφασίστηκε μεταξύ άλλων η έναρξη συνεργασίας ΟΠΗ και Πρωτοβουλίας Πεδιάδας για οργάνωση κοινής δράσης σχετικά με το αεροδόμιο Καστελλίου.

2011

26.01.2011. Η ΟΠΗ συνυπογράφει την ανακοίνωση του Παγκρήτιου Δικτυου περιβαλλοντικών Οργανώσεων "ΟικοΚρήτη" με τίτλο «Η οικολογία είναι οικονομία», με την οποία δηλώνεται ότι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων συμβάλλει στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης ενώ ταυτόχρονα, προβάλλει πρότυπα αντίθετα απ’ αυτά που δημιούργησαν την κρίση.

02.02.2011. Η ΟΠΗ και η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Ηρακλείου διοργάνωσαν την προβολή της ταινίας-ντοκιμαντέρ "Χίλιες Χαμένες Μπάλες του Γκολφ (Α Thousand Lost Golf Balls)" στον Πολυχώρο Ηρακλείου. Την προβολή θα προλόγισε ο σεναριογράφος Cliff Cook και ακολούθησε συζήτηση.

09.02.2011. Ο Σύλλογος Ηρακλείου «Φίλοι του Πανεπιστημίου Κρήτης» απονέμει το Βραβείο Αρετής 2010 στην Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό ποσό 1000 ευρώ στη μνήμη Γιάννη Ορφανού.

18.02.2011. Η ΟΠΗ σε συνεργασία με την Ομάδα Τοπικών Ανταλλαγών Ηρακλείου, το Βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκης και τις Εκδόσεις Λευκό Κυπαρίσσι, διοργάνωσαν την παρουσίαση του βιβλίου του Patrick Whitefield «permaculture, Συνεχής Καλλιέργεια με λίγα λόγια» στην αίθουσα Πολυχώρος του Δήμου Ηρακλείου.

25.02.2011. Η ΟΠΗ και η Οργάνωση Γη παρουσίασαν την ελληνική έκδοση της ετήσιας έκθεσης του Ινστιτούτου Worldwatch: «Η Κατάσταση του Κόσμου 2010 - Ο Πολιτισμός μας σε Μετάβαση: Από τον Καταναλωτισμό στην Αειφορία», στην Αίθουσα Διαχείρισης Κρίσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, στο Ηράκλειο.

03.05.2011. Η ΟΠΗ συνυπογράφει την πρόσκληση κινητοποίησης για ένα βιώσιμο και αποτελεσματικό μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων του Παγκρήτιου Δικτύου περιβαλλοντικών Οργανώσεων "ΟικοΚρήτη".

11.05.2011. Η ΟΠΗ διοργάνωσε την προβολή της ταινίας «Golfland?», της Νέλλης Ψαρρού στην αίθουσα Πολυχώρος στο Ηράκλειο. Την ταινία προλόγισε η δημιουργός και ακολούθησε συζήτηση.

30.05.2011. Γίνεται απολογιστική και εκλογική γενική συνέλευση της ΟΠΗ και εκλέγεται νέο Δ.Σ.

17-19.06.2011. Η ΟΠΗ συμμετέχει ενεργά στο τριήμερο «Εν οίκω» με περίπτερο και ενημερωτική εκδήλωση με θέμα το σχεδιαζόμενο αεροδρόμιο στο Καστέλλι.

01.08.2011. Έγγραφη αναφορά μετά από αυτοψία για την κατάχρηση της παραλίας Ψαρομούρα από τον εκμισθωτή. Στις 6.10.2011 (!) η Δ/νση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης διενεργεί αυτοψία, επιβεβαιώνει την καταγγελία και ζητά να γίνουν συστάσεις στον επιχειρηματία.

02.08.2011. Έγγραφη αναφορά μετά από αυτοψία για κατασκευές και μπαζώματα στην παραλία του Κερατόκαμπου. Η Δ/νση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης και η Κτηματική Υπηρεσία απαντούν ότι δεν έχουν ενημερωθεί για τις εργασίες πράγμα που σημαίνει ότι γίνονται χωρίς άδεια και θα επιβληθούν κυρώσεις (πρόστιμα). Τα έργα γίνονται κανονικά χωρίς ενόχληση.

01.11.2011. Έγγραφη αναφορά μετά από αυτοψία για διαφυγή στραγγισμάτων από τον ΧΥΤΑ Χερσονήσου - Μαλίων στον κατάντη υδροφορέα και πιθανή ρύπανση των νερών ύδρευσης του οικισμού των Ποταμιών. Η απάντηση ήρθε τηλεφωνικά, ότι πρόκειται για περιστασιακή διαφυγή χωρίς περεταίρω επιπτώσεις.

14.12.2011. Έγγραφη αναφορά μετά από αυτοψία για ρύπανση του φαραγγιού Πεζών-Καρτερού από κατσίγαρο. Στις 16.12.2011 η Δ/νση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης διενεργεί αυτοψία, επιβεβαιώνει την καταγγελία και κάνει συστάσεις στο Ελαιουργείο του Συνεταιρισμού πεζών να μην το ξανακάνει. Στις 30.12.2011 η υπηρεσία διενεργεί νέο έλεγχο, αναγνωρίζει ότι ο συνεταιρισμός διόρθωσε τη ζημιά στα μηχανήματα και ζητά να ρίξουν νερό στο φαράγγι για να υπάρξει έστω και μερική αποκατάσταση της βλάβης.

22.12.2011. Διοργάνωση στην αίθουσα του ΤΕΕ-ΤΑΚ στο Ηράκλειο της εκδήλωσης παρουσίασης  από τον μελετητή κ. Φίλιππο Κυρκίτσο, της «Πράσινης Πρότασης Διαχείρισης Απορριμμάτων της Κρήτης» που κατέθεσε το Παγκρήτιο Δίκτυο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων "ΟικοΚρήτη" στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξικού Σχεδιασμού Περιφέρειας Κρήτης, υπόψη της Ομάδας Εργασίας της Περιφέρειας για τα απορρίμματα.

2012

04.02.2012. Έγγραφη αναφορά μετά από αυτοψία στο λιμάνι του Ηρακλείου για πλημμελή μεταφορά Επικίνδυνων Ιατρικών Αποβλήτων (ΕΙΑ) μολυσματικού και τοξικού χαρακτήρα με τρόπο που απειλείται η δημόσια υγεία. Η εταιρεία συμμορφώνεται αμέσως μετά την αυτοψία από το Λιμεναρχείο.

05.12.2012. Η ΟΠΗ παίρνει μέρος με περίπτερο και παρουσίαση στο Forum των εθελοντικών ομάδων στην αίθουσα της Παλαιάς Λαχαναγοράς που διοργανώνει το Τμήμα Πολιτισμού, Αθλητισμού, Νέας Γενιάς και Εθελοντισμού του δήμου Ηρακλείου με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντισμού.

20.05.2012. Για πολλοστή φορά γίνεται έγγραφη αναφορά μετά από αυτοψία για την ακόμα μεγαλύτερη κατάχρηση της παραλίας Ψαρομούρα από τον εκμισθωτή. Στις 9/8/12 γίνεται αυτοψία της Δ/νσης Περιβάλλοντος - έγγραφο προς το Δήμο Μαλεβυζίου για "συστάσεις" προς τον
εκμισθωτή που συνεχίζει την κατάχρηση της παραλίας. Καταλογισμός κάποιου μικρού προστίμου τέλος Φεβρουαρίου του 2013.

29.06-1.07.2012. Η ΟΠΗ συμμετέχει ενεργά στο τριήμερο «Εν οίκω» με περίπτερο.

11.07.2012. Η ΟΠΗ, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Περιφέρειας Κρήτης για την εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων και κατόπιν της πρόσκλησης από τον Αντιπεριφερειάρχη Βιομηχανίας, Ενέργειας, Απασχόλησης και Εμπορίου για συμμετοχή στη σύσκεψη της Τετάρτης 11 Ιουλίου 2012, θέτει υπόψη της Αντιπεριφέρειας δώδεκα προτάσεις που αφορούν κυρίως ενέργειες που μπορούν να υιοθετηθούν από την Περιφέρεια και τους Δήμους της Κρήτης με ελάχιστο κόστος που γρήγορα μπορεί να αποσβεστεί. Οι 12 προτάσεις αφορούν στην εξοικονόμηση στο φωτισμό, τη θέρμανση και το δροσισμό, τις μεταφορές, την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και την έμφαση στην ενημέρωση των πολιτών.

27.08.2012. Η ΟΠΗ υπογράφει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των αποφάσεων της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων για την ένταξη στον νόμο "Fast Track" των επενδύσεων 1) 33 αιολικών σταθμών 1.077MW στην Κρήτη και διασύνδεσή τους μέσω υποβρυχίου καλωδίου με το ηπειρωτικό σύστημα, 2) του ηλιοθερμικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 70 MW στη θέση Φουρνιά του Δήμου Σητείας και 3) 36 αιολικών σταθμών 1.005,10MW στην Κρήτη και διασύνδεσή τους μέσω υποβρυχίου καλωδίου με το ηπειρωτικό σύστημα.

26.09.2012. Συνδιοργάνωση με το "Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα Κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ" συναυλίας κρητικής μουσικής στο Κηποθέατρο Καζαντζάκη του Δήμου Ηρακλείου με σκοπό την ενημέρωση του κοινού και την οικονομική υποστήριξη για των αιτήσεων ακύρωσης των αποφ. 10/2012, 12/2012 και 13/2012 της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων που υπογράφει η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

07.12.2012. Αυτοψία στην περιοχή του φράγματος Φανερωμένης και συνεντεύξεις με κατοίκους με αφορμή καταγγελίες για φαινόμενα έντονης θολότητας και δυσοσμίας στο νερό άρδευσης που για πρώτη φορά χρησιμοποιείται από το φράγμα. Συντάσσεται έκθεση χωρίς να δοθεί συνέχεια διότι τα φαινόμενα εξασθενούν. Η ΟΠΗ επιφυλάσσεται να αξιοποιήσει την έκθεση σε πρώτη ευκαιρία.

2013

12.2.2013. Η ΟΠΗ καταθέτει υπόψη της Δ/νσης Χωροταξίας του ΥΠΕΚΑ και της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης, έγγραφο με σχολιασμό της μελέτης Αξιολόγησης για την Αναθεώρηση του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού Κρήτης. Στο έγγραφο μεταξύ άλλων επιχειρεί να τεκμηριώσει την αντίθεσή της απέναντι στη χωροθέτηση νέου αερολιμένα στο Καστέλλι Πεδιάδος, εναντίον κάθε προοπτικής δημιουργίας διαμετακομιστικού σταθμού στο Νότο, σχετικά με την εγκατάσταση των ΑΠΕ που προωθούν τη μετατροπή της Κρήτης σε ένα ενεργειακό εργοστάσιο απ’ άκρη σ’ άκρη, χωρίς να γίνεται πραγματικά σαφές, για ποιο λόγο θα θυσιαστεί η φύση, το τοπίο και η βιοποικιλότητα της νήσου. Ανησυχία προκαλούν επίσης οι κατευθύνσεις της μελέτης αναθεώρησης για το τοπίο και τις προστατευόμενες περιοχές.

13/02.2013. Η ΟΠΗ υπογράφει την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) που εντάσσει την  επένδυση στον Κάβο Σίδερο στο νόμο Fast Track. Στις 04.04.2013 ημέρα της δίκης, μετά την απόρριψη του αιτήματος των προσφευγόντων για αναβολή της δίκης, αποσύρουν την προσφυγή. Η νομική εκπρόσωπος έκανε λόγο για πρωτοφανή δικαστική αντιμετώπιση από το ΣτΕ καθώς το Ελληνικό Δημόσιο έχει εγκρίνει μια επένδυση για την οποία ούτε πλήρης φάκελος υπάρχει, ούτε ακριβής γνώση του έργου για τις απαραίτητες χρηματικές εγγυήσεις και αμοιβές προς το Δημόσιο που διασφαλίζουν τη φερεγγυότητα της επένδυσης.

23-24.02.2013 η ΟΠΗ συμμετέχει με περίπτερο, εισήγηση για τη βιώσιμη διαχείριση απορριμμάτων και οικονομική ενίσχυση στο φεστιβάλ της Οικολογικής Κίνησης Μιραμβέλλου στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης με τίτλο «Περιβάλλον-Κρίση-Ανάπτυξη».

Εκτός των παραπάνω η ΟΠΗ συμμετείχε ενεργά με μέλη της στην ενημέρωση και συντήρηση του δικτυακού τόπου του Δικτύου ΟικοΚρήτη «ecocrete.gr». Επίσης, μέλη της ήταν ομιλητές σε εκδηλώσεις και έδωσαν πολλές συνεντεύξεις σε τοπικά και πανελλήνια ΜΜΕ για διάφορα ζητήματα που αφορούν στα περιβαλλοντικά προβλήματα που ανέδειξε.

Μάιος 2013. Γίνεται απολογιστική και εκλογική γενική συνέλευση της ΟΠΗ και εκλέγεται νέο Δ.Σ.

16 Ιουνίου 2013. Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ερημοποίησης με κεντρικό θέμα τη σπανιότητα του γλυκού νερού και την ξηρασία η ΟΠΗ δημοσιοποίησε και διένειμε ενημερωτικό κείμενο με τίτλο «Μην αφήσετε το μέλλον μας να ξεραθεί».

28-30 Ιουνίου 2013. Η ΟΠΗ πήρε μέρος με περίπτερο στο φεστιβάλ «εν-δράσει» που διοργανώθηκε από τον «Κόσμο Χωρίς Πολέμους & Βία» στο πάρκο Γεωργιάδη στο Ηράκλειο. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ διοργάνωσε παρουσίαση-συζήτηση με τίτλο «ΑΠΕ vs βΑΠΕ» με θέμα τις επιπτώσεις από την άνευ όρων εγκατάσταση βιομηχανικής κλίμακας Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Κρήτη.

15 Ιουλίου 2013
. Η ΟΠΗ συμμετείχε ενεργά στην πανευρωπαϊκή καμπάνια «Water is a human right» για το δικαίωμα πρόσβασης στο νερό με τη συλλογή υπογραφών και τη διανομή φυλλαδίου που εκδίδει. Υπενθυμίζεται ότι η καμπάνια είναι και εναντίον της ιδιωτικοποίησης του νερού. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει αποφανθεί κατά της ιδιωτικοποίησης των εταιρειών ύδρευσης. Βλ. Και την επόμενη δράση.

12-14 Ιουλίου 2013. Η ΟΠΗ συμμετείχε ενεργά στην τριήμερη γιορτή του «εν οίκω». Τα μέλη της ΟΠΗ μοίρασαν ενημερωτικό υλικό και μίλησαν με εκατοντάδες επισκέπτες για τα περιβαλλοντικά ζητήματα του τόπου μας και όχι μόνο. Όλες τις μέρες συγκέντρωνε υπογραφές για την καμπάνια κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού. Επίσης διοργάνωσε εκδήλωση για το ίδιο θέμα με την προβολή της ταινίας WATER MAKES MONEY και συζήτηση την Κυριακή στις 7 το βράδυ.

8 Ιουλίου 2013. Η ΟΠΗ κατέθεσε στην Περιφέρεια Κρήτης έγγραφο με 7 «Προτάσεις Βελτίωσης του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κρήτης (ΠΕ.Σ.Δ.Α.Κ.)» με αφορμή τη σχετική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 2 Ιουλίου 2013. Οι προτάσεις αυτές αφορούν σε μια πλειάδα θεμάτων και διαδικασιών, από την παρακολούθηση ποσοτικών δεικτών αποβλήτων για κάθε δήμο της Κρήτης μέχρι την οικολογική διαχείριση του κατσιγάρου. Η ΟΠΗ διευκρινίζει ότι αυτές οι βελτιώσεις είναι σκόπιμο να εφαρμοστούν το ταχύτερο δυνατόν, αλλά δίχως να επιφέρουν καθυστέρηση στην υλοποίηση του ΠΕΣΔΑΚ.

6 Οκτωβρίου 2013. Η ΟΠΗ συνδιοργάνωσε μαζί με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία τη «γιορτή πουλιών 2013» στο Σφεντύλι, στο φράγμα Αποσελέμη με παρατήρηση πουλιών και δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά. Η γιορτή έγινε στο πλαίσιο του «EuroBirdwatch13», τη μεγαλύτερη εκδήλωση παρατήρησης πουλιών της Ευρώπης που εδώ και 20 χρόνια συντονίζεται από την παγκόσμια ομοσπονδία BirdLife International σε περισσότερες από 30 χώρες. Με αφορμή τη διοργάνωση στο συγκεκριμένο χώρο η ΟΠΗ ενημέρωσε τους επισκέπτες για τα ζητήματα του φράγματος Αποσελέμη και της μετεγκατάστασης του οικισμού Σφεντύλι.

8 Οκτωβρίου 2013. Η ΟΠΗ μαζί με την οργάνωση «ΦΟΙΝΙΞ», τον Σπηλαιολογικό Όμιλο Κρήτης, την Ένωση Αγροτουρισμού Κρήτης και δεκάδες πολίτες και οργανώσεις του Παγκρήτιου Δικτύου Αγώνα Κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ καταθέτει Αίτηση Αναστολής και Ακύρωσης στο ΣτΕ κατά της απόφασης του υπουργού Π.Ε.Κ.Α.: «Έγκριση περιβαλλοντικών όρων του έργου «Ηλιοθερμικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΗΣΠΗΕ) ισχύος 60 MW και Δίκτυο Διασύνδεσης στη θέση «ΧΩΝΟΣ», Δ. Σητείας, Π.Ε. Λασιθίου, Κρήτης» στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου.

2014

17 Ιανουαρίου 2014. Η ΟΠΗ διοργάνωσε βιβλιοπαρουσίαση στο Πολύκεντρο Νεολαίας στην Ανδρόγεω στο Ηράκλειο με τον Xavier Renou, συγγραφέα του βιβλίου «Μικρό εγχειρίδιο για την Πολιτική Ανυπακοή - προς χρήση αυτών που πραγματικά θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο» και τον κ. Βαγγέλη Πισσία που προλογίζει την ελληνική έκδοση.

18-19 Ιανουαρίου 2014. Η ΟΠΗ διοργάνωσε διήμερο «Σεμινάριο για την πολιτική ανυπακοή» με τον Xavier Renou, συγγραφέα του βιβλίου «Μικρό εγχειρίδιο για την Πολιτική Ανυπακοή». Πρόκειται για βιωματικά διαδραστικά εργαστήρια που έγιναν στο Φοιτητικό Κέντρο Πανεπιστημίου Κρήτης στις Βούτες Ηρακλείου. Οι συμμετέχοντες πήραν ρόλους και σχεδίασαν δύο καμπάνιες δράσης στο πλαίσιο της μη βίαιης πολιτικής ανυπακοής. Η μια αφορούσε στην κινητοποίηση κατά της ρίψης των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο και η άλλη στη διεκδίκηση δωρεάν περίθαλψης και θεραπείας για τους ανασφάλιστους ασθενείς στη χώρα μας.

31 Ιανουαρίου 2014. Η ΟΠΗ έστειλε αναφορά προς τις αρμόδιες υπηρεσίες για σημαντικές ποσότητες στραγγισμάτων που διαρρέουν από το κύτταρο του ΧΥΤΑ Χερσονήσου. Τα λύματα ρέουν στο παρακείμενο πρινοδάσος όπου σημαντικός αριθμός των δένδρων έχει ξεραθεί. Στο ίδιο σημείο είχαμε ξανακάνει αναφορά για το ίδιο πρόβλημα το Νοέμβριο του 2011. Η διοίκηση του ΧΥΤΑ αναγνώρισε το πρόβλημα το οποίο απέδωσε στις έντονες βροχοπτώσεις και την ανεπάρκεια των εγκαταστάσεων και υποσχέθηκε να το αντιμετωπίσει στο μέλλον.

15 Φεβρουαρίου 2014. Η ΟΠΗ έστειλε αναφορά προς τις αρμόδιες υπηρεσίες για επικίνδυνα απορρίμματα συσσωρευμένα σε απαλλοτριωμένα οικήματα που είτε είναι μερικώς βυθισμένα, είτε ετοιμάζονται να βυθιστούν πολύ σύντομα μέσα στη λεκάνη κατάκλισης του φράγματος Αποσελέμη. Ζητήσαμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να φροντίσουν για την απομάκρυνση όλων των απορριμμάτων από τα παρακείμενα κτίρια, πριν αυτά βυθιστούν, καθώς ελλοχεύει τόσο ο κίνδυνος ρύπανσης του νερού του ταμιευτήρα. Δεν υπήρξε καμία αντίδραση και τον επόμενο μήνα όλα σκεπάστηκαν από το νερό.

24 Φεβρουαρίου 2014. Με την ιδιότητα του Γραμματέα της ΟΠΗ ο κ. Αριστείδης Παπαδάκης πήρε μέρος με ομιλία στην εκδήλωση που διοργάνωσε στο αίθριο της "Λότζια" στο Ηράκλειο το ΤΕΕ/ΤΑΚ και σύλλογοι μηχανικών, με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις για τη διαχείριση του χημικού οπλοστασίου της Συρίας και την εξουδετέρωσή του σε διεθνή ύδατα, νοτιοδυτικά της Κρήτης. Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης ο καθηγητής της Σχολής Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης και Διευθυντής του Εργαστηρίου Διαχείρισης Τοξικών Αποβλήτων Ευάγγελος Γιδαράκος, ο καθηγητής ΑΤΕΙ Αθηνών, Διευθυντής του Εργαστηρίου Διαχείρισης Υδατικών Πόρων και συντονιστής της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Ειρήνευση στην Συρία Ευάγγελος Πισσίας. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Γιώργος Σαχίνης.

14 Μαρτίου 2014. Η ΟΠΗ μαζί με τον Σπηλαιολογικό Όμιλο Κρήτης, την Ένωση Αγροτουρισμού Κρήτης, δεκάδες πολίτες και οργανώσεις του Παγκρήτιου Δικτύου Αγώνα Κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ καταθέτει Αίτηση Ακύρωσης και Αίτηση Αναστολής στο ΣτΕ κατά της απόφασης του υπουργού ΠΕΚΑ με θέμα «Έγκριση Περιβαλλοντικών όρων για το έργο: Ηλιοθερμικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΗΛΘΣΠΗΕ), ισχύος 70MW, Δίκτυο Διασύνδεσης και συνοδά έργα οδοποιΐας και κάλυψης υδατικών αναγκών, στη θέση ΦΟΥΡΝΙΑ, Δ. Σητείας, ΠΕ Λασιθίου Κρήτης».

4 Απριλίου 2014. Η ΟΠΗ διοργάνωσε στην αίθουσα της ΕΑΣΗ εκδήλωση ενημέρωσης και συζήτησης με θέμα την ελευθερία των σπόρων και τη νομοθεσία για τους σπόρους. Στην εκδήλωση μίλησε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Κρίτωνας Αρσένης με θέμα «Εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη νομοθεσία των σπόρων» και ο γεωπόνος - ερευνητής και διαχειριστής του biotechWatch.gr Βασίλης Γκισάκης με θέμα «Σπόροι & τοπικές ποικιλίες: από τα προβλήματα στις προοπτικές». Προβλήθηκε επίσης το ντοκιμαντέρ του Christophe Guyon «Εν αρχή ην ο σπόρος» για την σημασία των παραδοσιακών σπόρων στην επιβίωση των ανθρώπινων κοινοτήτων και τον αγώνα που δίνεται πανευρωπαϊκά για την διάσωσή τους. Η εκδήλωση έγινε σε συνεργασία με την Τοπική Ομάδα Ηρακλείου του Πελίτι στο πλαίσιο της 3ης Γιορτής Σπόρων στον Πύργο του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων, 5 & 6 Απριλίου 2014.

2 Μαΐου 2014. Η ΟΠΗ ως μέλος του Παγκρήτιου Δικτύου Περιβαλλοντικών Οργανώσεων «ΟικοΚρήτη» απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς το ΥΠΕΚΑ, με θέμα: Συνέχιση διαδικασιών αδειοδότησης έργου τουριστικής εκμετάλλευσης στη περιοχή Ιτάνου (Μονή Τοπλού) ΠΕ Λασιθίου Κρήτης, με αφορμή την κατάθεση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ, της Loyalward Ltd.

16 Μαΐου 2014. Η ΟΠΗ έστειλε αναφορά στις αρμόδιες υπηρεσίες για παράνομες εργασίες που εκτέλεσαν οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Φαιστού για τη διάνοιξη δρόμου από τον Κόκκινο Πύργο μέχρι το Καλαμάκι, εντός της προστατευόμενης περιοχής Natura 2000. Μετά από καταγγελίες και από άλλους φορείς οι εργασίες σταμάτησαν και συντάχθηκαν αναφορές σε βάρος του Δήμου.

15 Μαΐου 2014. Η ΟΠΗ μαζί με δεκάδες άλλες οργανώσεις υπέγραψε ψήφισμα διαμαρτυρίας κατά του Σχεδίου Νόμου με τίτλο: «Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας», καταγγέλλοντας ότι επιχειρείται να θυσιαστεί το πολυτιμότερο τμήμα της κοινόχρηστης δημόσιας γης, δηλ. ο αιγιαλός και οι παράκτιες και παραλίμνιες περιοχές.

10 Μαΐου 2014. Εκτιμώντας ότι έχει προκληθεί μεγαλύτερη καταστροφή από ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί, η ΟΠΗ μαζί με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις ΑΡΧΕΛΩΝ και WWF Ελλάς με ανακοίνωσή τους κάλεσαν τον Δήμο Φαιστού να αναθεωρήσει τον αυθαίρετο σχεδιασμό του για την διάνοιξη του παραλιακού δρόμου Κόκκινου Πύργου-Καλαμακίου ο οποίος αλλοιώνει όλη την παράκτια ζώνη εντός δικτύου Natura που περιλαμβάνει προστατευόμενους υγρότοπους και συστήματα αμμοθινών.

21 Μαΐου 2014. Η ΟΠΗ μαζί με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γουβών και σε συνεργασία με το Δίκτυο για την Παρακολούθηση της Κατάστασης των Υγροτόπων Κρήτης, του WWF Ελλάς διοργάνωσαν εξόρμηση - ξενάγηση για μικρούς και μεγάλους στον Υγρότοπο των εκβολών του Αποσελέμη.

20 Μαΐου 2014. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας στις 22 Μαΐου και την ανοιξιάτικη εξόρμηση στον υγρότοπο των εκβολών του Αποσελέμη στις 21 Μαΐου, η ΟΠΗ τύπωσε και διένειμε σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο.

26-29 Ιουνίου 2014. Η ΟΠΗ πήρε μέρος ενεργά με περίπτερο ενημέρωσης στο Εν Οίκω 2014. Τέσσερις μέρες με σεμινάρια open source και do-it-yourself, με παρουσιάσεις εγχειρημάτων αλληλεγγύης και αυτοδιαχείρισης και δημόσιες συζητήσεις για θέματα που μας απασχολούν όπως η μη-βία, η διατήρηση των ντόπιων σπόρων, η περμακουλτούρα κ.ά. Η ΟΠΗ διοργάνωσε την τελευταία εκδήλωση του τετραήμερου την Κυριακή 29 Ιουνίου με θέμα την καμπάνια «Ακτές, ώρα μηδέν».

8 Ιουλίου 2014. Η ΟΠΗ εκδίδει Δελτίο Τύπου με τίτλο «ΑΚΤΕΣ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ», σχετικά με το σχέδιο νόμου «Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας» που επρόκειτο να έρθει για ψήφιση στο θερινό τμήμα της Βουλής και είχε χαρακτηριστεί σχεδόν από τους πάντες ως ένα κείμενο με πολλές επιστημονικές και νομικές αδυναμίες που συντάχθηκε με μοναδικό σκοπό την εξυπηρέτηση μεγάλων κατασκευαστικών και επιχειρηματικών συμφερόντων.

25 Ιουλίου 2014. Η ΟΠΗ, μαζί με 110 ακόμα οργανώσεις υπογράφει το ψήφισμα κατά του νομοσχεδίου «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση - Βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών - Ρυθμίσεις Δασικής Νομοθεσίας». Το νομοσχέδιο έχει χαρακτηριστεί ως επιζήμιο για τα δάση, καθώς μετά τους αιγιαλούς η κυβέρνηση φαίνεται ότι επιδιώκει να άρει τους περιορισμούς της επιχειρηματικής εκμετάλλευσης και των δασών θέτοντας σε κίνδυνο τον φυσικό πλούτο της χώρας.

Σεπτέμβριος 2014. Η ΟΠΗ εκδίδει ενημερωτικό δελτίο με το όνομα «Παρέμβαση» και θέματα την Ευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών 2014, την ομιλία του Ντάρεν Ντόχερτυ, το τριήμερο εργαστήριο για την Αναγεννητική Γεωργία στον Απηγανιά, τη συνάντηση κατοίκων με τη δημοτική αρχή του Ηρακλείου για το θέμα της ηχορύπανσης και την ετήσια έκθεση του WWF Ελλάς για την Περιβαλλοντική Νομοθεσία.

23 Σεπτεμβρίου 2014. Η ΟΠΗ συμμετέχει και μοιράζει φυλλάδια στην παγκόσμια κινητοποίηση για την κλιματική αλλαγή. Πάνω από 2000 διαδηλώσεις σε 159 χώρες έγιναν με αφορμή την ειδική σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα. Στο Ηράκλειο η κινητοποίηση περιορίστηκε σε περίπου 30 πολίτες στην πλατεία Ελευθερίας.

Οκτώβριος 2014. Η ΟΠΗ εκδίδει δεύτερο ενημερωτικό δελτίο με το όνομα «Παρέμβαση» και θέματα το «1ο Ανοιχτό Περιβαλλοντικό Σχολείο Ενηλίκων», την καμπάνια κατά της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP), το φαραωνικό υβριδικό με έργα σε πέντε βουνά της Κρήτης, την παγκόσμια κινητοποίηση για το κλίμα, το Εργαστήριο Αναγεννητικής Γεωργίας με τον Darren Doherty και την Ευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών που έγινε την Κυριακή, 5 Οκτωβρίου 2014 στο Σφεντύλι - φράγμα Αποσελέμη.

5 Οκτωβρίου 2014. Η ΟΠΗ, το WWF Ελλάς, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σφεντυλίου, συνδιοργάνωσαν την Ευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών. Πρόκειται για την μεγαλύτερη πανευρωπαϊκή εκδήλωση του BirdLife International με τη συμμετοχή περίπου 40 χωρών και πάνω από 30.000 εκδηλώσεις. Το θέμα της διοργάνωσης ήταν τα μεταναστευτικά πουλιά και οι βιότοποί τους. Η επιλογή του χώρου του φράγματος Αποσελέμη είχε συμβολικό χαρακτήρα καθώς η ΟΠΗ έχει χαρακτηρίσει το φράγμα άστοχο, υπερδιαστασιολογημένο, επικίνδυνο, αντίθετο με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και καταστρεπτικό από υδρογεωλογικής, περιβαλλοντικής αλλά και κοινωνικής άποψης. Κατά τη διάρκεια της Γιορτής στήθηκε τηλεσκόπιο και διατέθηκαν κιάλια προκειμένου μικροί και μεγάλοι να παρατηρήσουν καλύτερα τα πουλιά που χρησιμοποιούν τον τεχνητό υγρότοπο για διαχείμαση ή και ως ενδιαίτημα. Ταυτόχρονα, η συνεργάτιδα του WWF Ελλάς προέτρεψε μικρούς και μεγάλους να ανακαλύψουν τα μικρά ζώα που διαβιούν στους υγροτόπους. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι μικροί επισκέπτες είχαν ακόμα την ευκαιρία να απασχοληθούν με διαδραστικά παιχνίδια. Την εκδήλωση πλαισίωσε και υποστήριξε για μία ακόμα φορά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σφεντυλίου, που φρόντισε για τη διάθεση του χώρου, τον εξοπλισμό αλλά και το κέρασμα στους επισκέπτες.

11 Οκτωβρίου 2014. Η ΟΠΗ συμμετείχε στην πανευρωπαϊκή μέρα δράσης κατά της ΤΤΙP στην Πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο Κρήτης μοιράζοντας ενημερωτικά φυλλάδια και μαζεύοντας υπογραφές. Η Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) είναι μία συμφωνία που προβλέπει την εναρμόνιση της αμερικανικής και ευρωπαϊκής αγοράς ελαχιστοποιώντας τους «φραγμούς». Ωστόσο αυτά τα «εμπόδια» που εντοπίζει αυτή η συμφωνία είναι τα πολυτιμότερα κοινωνικά κεκτημένα μας όπως τα εργασιακά δικαιώματα, η διατροφική ασφάλεια, οι περιορισμοί στη χρήση τοξικών χημικών, γενικότεροι περιορισμοί υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος, ο σεβασμός του ψηφιακού απορρήτου κ.ά.

23 Οκτωβρίου 2014. Η ΟΠΗ σε συνεργασία με τους «Φίλους του Βοτανικού Πάρκου Απηγανιά» και του «Permaculture in Greece» διοργάνωσε ανοιχτή ομιλία του Αυστραλού σχεδιαστή τοπίου, αγρότη και δασκάλου Ντάρεν Ντόχερτυ με θέμα την Αναγεννητική Γεωργία στην αίθουσα της ΕΑΣΗ στο Ηράκλειο. Σε παγκόσμιο επίπεδο πολλοί από τους αποφοίτους των σεμιναρίων του Ντάρεν βρίσκονται στην αιχμή του κινήματος για την αναγεννητική γεωργία και τα φυσικά οικοσυστήματα. Ο Ντάρεν Τζ. Ντόχερτυ είναι ο δημιουργός της πλατφόρμας Regrarians, η οποία περιγράφει μια στρατηγική και ορθολογική διαδικασία για την ανάπτυξη αναγεννητικών γεωργικών συστημάτων. Η ΟΠΗ συνέβαλε επίσης με πρακτική βοήθεια στη διοργάνωση του τριήμερου σεμιναρίου Αναγεννητικής Γεωργίας που έγινε στον Κουτσουρά του δήμου Ιεράπετρας.

3-24 Νοεμβρίου 2014. Η ΟΠΗ, αναγνωρίζοντας την έλλειψη ενημέρωσης των πολιτών για περιβαλλοντικά προβλήματα που σχετίζονται με την καθημερινότητα αλλά και την αποσπασματικότητα και σύγχυση των μηνυμάτων που φτάνουν στα νοικοκυριά, προχώρησε στη δημιουργία «Ανοιχτού Περιβαλλοντικού Σχολείου Ενηλίκων» σε συνεργασία με πολιτιστικούς συλλόγους ή ομάδες γειτονιάς. Το 1ο Ανοιχτό Περιβαλλοντικό Σχολείο Ενηλίκων πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Ιωάννη στη "Ροτόντα" του Πανεπιστημίου Κρήτης. Οι θεματικές ενότητες που αναπτύχθηκαν από μέλη της ΟΠΗ ήταν η «Βιώσιμη κατανάλωση, υπεύθυνη διαχείριση του νερού», «Βιώσιμη διαχείριση αποβλήτων - ανακύκλωση - κομποστοποίηση», «Οικολογικός λαχανόκηπος» και «Πόλεις και κλιματική αλλαγή: Ενεργειακός τομέας και προοπτικές».

24 Νοεμβρίου 2014. Η ΟΠΗ μαζί με 1134 πολίτες και οργανώσεις του Παγκρήτιου Δικτύου Αγώνα Κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ υπογράφει την προσφυγή στο ΣτΕ κατά της απόφασης του υπουργού Π.Ε.Κ.Α.: «Έγκριση περιβαλλοντικών όρων του έργου «Αιολικό - αντλητικό - υδροηλεκτρικό σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένης ισχύος 90,1 MW αιολικά και 100MW υδροηλεκτρικό - αντλητικό» στους Νομούς Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου της εταιρείας ΥΔΡΟΑΙΟΛΙΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε.».

9 Δεκεμβρίου 2014. Η ΟΠΗ μαζί με τον ΕΟΣ Ηρακλείου, τον Σπηλαιολογικό Όμιλο Κρήτης, την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρία και την Αναρριχητική Λέσχη Ηρακλείου κατέθεσαν κοινή ένσταση στο Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) του πρώην Δήμου Τυλίσου. Τα σωματεία εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους στη δημιουργία ελεγχόμενου πάρκου αναψυχής και πολιτιστικών εκδηλώσεων Κέρης-Στρούμπουλα δεδομένου ότι ο Στρούμπουλας, το οροπέδιο και το φαράγγι της Κέρης και το Βουλισμένο Αλώνι είναι τμήματα του Γεωπάρκου του Ψηλορείτη ενώ ολόκληρη η περιοχή έχει ανακηρυχθεί ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής.

16 Ιανουαρίου 2015. Κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) η συμπληρωματική προσφυγή των κατοίκων της περιοχής Καστελίου Πεδιάδας εναντίον του σχεδιαζόμενου νέου αεροδρομίου στο Καστέλι. Η ΟΠΗ συνυπογράφει την προσφυγή. Η ΟΠΗ είχε καθοριστικό ρόλο στη σύνταξη της συμπληρωματικής προσφυγής. Αυτή εμπλουτίζει, με ισχυρότατα επιχειρήματα, το σκεπτικό της αρχικής προσφυγής, και αναμένεται να δράσει καταλυτικά στο ΣτΕ. Έκτοτε η εκδίκαση έχει αναβληθεί 2 φορές, την 5η Φεβρουαρίου και την 6η Μαΐου, και αναμένεται να λάβει χώρα το φθινόπωρο του 2015. Φαίνεται ότι οι αναβολές είναι αποτέλεσμα της αμηχανίας του Δημοσίου απέναντι στο θέμα αυτό.

2015

Μάρτιος 2015. Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγ. Ιωάννη με την ΟΠΗ, ο γεωπόνος - εκπαιδευτικός κ. Γιώργος Βλοντάκης, εισηγητής της ενότητας «Οικολογικός λαχανόκηπος» στο «Ανοιχτό Περιβαλλοντικό Σχολείο Ενηλίκων», έχει αναλάβει τον συντονισμό της καλλιέργειας του αστικού λαχανόκηπου του Συλλόγου στο χώρο του Πανεπιστήμιου Κρήτης στον Αγ. Ιωάννη.

19 Απριλίου 2015. Η ΟΠΗ, στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Let's do it », συμμετείχε μαζί με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Ιωάννου στον καθαρισμό-ευπρεπισμό της περιοχής γύρω από το Πανεπιστήμιο Κρήτης στην λ. Κνωσού.

Κατά την διετία που πέρασε η ΟΠΗ αναβάθμισε και συντήρησε τον δικτυακό της τόπο www.opi.org.gr καθώς και τις σελίδες που διαθέτει στο facebook. Η νέα αυτή διαδικτυακή παρουσία έχει προσελκύσει ήδη εκατοντάδες φίλους και δεκάδες χιλιάδες επισκέψεις.


Για παλιότερες του 2009 δράσεις αναζητήστε τους απολογισμούς στο αρχείο του www.ecocrete.gr